Gosposvetska 1, 2380 Slovenj Gradec

Aktivna jesen 2013 slovenjegraških diabetikov

Domov » Aktivnosti » Aktivna jesen 2013 slovenjegraških diabetikov

Diabetiki iz Slovenj Gradca pridno izpolnjujemo svoje zastavljene cilje.

Tako smo svoje jesenske naloge pričeli opravljati v mesecu septembru s sedemdnevnim izobraževalnim oddihom v mestu Rabac, kjer smo si nabrali novih moči za puste jesenske dni. V Rabcu ni manjkalo športnih dejavnosti ter preventivnih meritev KS, KT in holesterola.

Naš naslednji cilj je bil izlet v dolino rokovnjačev in ogled mesta Kamnik. V dolini rokovnjačev smo obiskali muzej turističnega društva Lukovica, kjer so nam pridne roke kmetic prikazale pletenje raznih spominkov, npr. klobukov, iz slame. Prav tako smo se naučili, kako so te stvari včasih prodajali na mestnih tržnicah. S pomočjo turistične vodnice gospe Marjane smo spoznali Kamniško Bistrico in staro mestno jedro Kamnika. Pot je nas vodila nazaj v dolino Rokovnjačev, kjer so nas ti tudi napadli in nam pobrali vse dragocenosti, tako kot so napadali furmane v davnih časih. Vse se je srečno končalo z obilno večerjo v stari rokovnjaški gostilni Bevc.

Da dan ne bi potekal zgolj v turističnem duhu, smo v okviru svetovnega dneva diabetikov 14. 11. 2013 organizirali pohod okoli Slovenj Gradca, na katerem so sodelovali otroci iz vrtca, učenci druge osnovne šole Sl. Gradec in meščani. Skupaj nas je bilo 456. Delovali smo tudi preventivno in v nakupovalnem središču Mercator Sl. Gradec opravili 115 meritev KS, KT in holesterola.

Jesenske aktivnosti smo nadaljevali na strokovnem področju, kjer smo pripravili strokovno predavanje dr. Epšekove na temo »ZDRAVO HUJŠANJE«, ki se je ukvarjalo z vprašanjem, ali lahko shujša tudi diabetik, ki jemlje inzulin. Na predavanju je bilo prisotnih 35 ljudi.

Jesenske aktivnosti smo zaključili z izletom v naše najstarejše mesto Ptuj. Najprej smo obiskali in si ogledali HE Zlatoličje, pri čemer bi se rad za pomoč zahvalil g. Horstu za organizacijo ogleda.


Pot smo nadaljevali z obiskom najstarejše vinske kleti, kjer smo pokušali slovenska vina. Pozno popoldne smo se lotili obilnega kosila pri Tonetu in po kosilu nadaljevali z ogledom Ptujskega gradu. Po ogledu smo se utrujeni in zadovoljni vrnili domov.

Ivan Gašper
predsednik Društva diabetikov Slovenj Gradec

Pokrovitelji in donatorji

Postani član

Skupaj smo močnejši. Včlanite se v Društvo diabetikov za izmenjavo izkušenj o sladkorni bolezni in lažje doseganje ciljev na zdravstvenem, pravnem in socialnem področju.

envelope-omap-markerphone